Kontrast

Czcionka

Szerokość

Kursor

Początkowe ustawienia

Zdjęcie przedstawia pokruszone kawałki czekolady w słoiku

Zawartość histaminy w produktach spożywczych

Naturalnym sposobem na obniżenie histaminy jest ograniczenie spożycia produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością histaminy. Są to przede wszystkim produkty długo dojrzewające oraz te z długim terminem ważności do spożycia. Poniżej tabela z zawartością histaminy w miligramach na 1 kilogram produktu. Polecam również dietę antyhistaminową. Przepisy kulinarne „antyhistaminowe” można znaleźć w książce H. Steigenberger „Dieta antyhistaminowa”

Tabela informujaca o ilości histaminy w danych produktach
Produkt miligramów na 1 kilogram miligramów na 100 gram przybliżona porcja zawierająca 75 miligramów histaminy
Sery
Brie 35 3,5 2,2 kilogramy
Camembert 0-10000 0-1000 wcale, ale też zaledwie 7,5 grama
Cheddar 0-20000 0-2000 wcale, ale też zaledwie 3,75 grama
Feta 40 4 1,9 kilograma
Gouda 100-9000 10-900 0,75 kg, ale też zaledwie 8,5 grama
Mozzarella 0 0 nie wykryto histaminy w badaniach
Owczy 0-60 0-6 wcale, albo możliwe po spożyciu dopiero 1,25 kg
Parmezan 100-5800 10-580 0,75 kg, ale też zaledwie 13 gram
Serek wiejski 1-30 0,1 – 3 prawie wcale, albo możliwe po spożyciu dopiero 2,5 kg
Śmietanowy 3 0,3 prawie wcale
Tylżycki 1-6 0,1 – 6 prawie wcale, albo możliwe po spożyciu dopiero 1,25 kg
Ryby
Anchois 45-1250 4,5 – 125 dopiero 1,66 kg, ale też zaledwie 60 gram
Dorsz świeży 2-77 0,2 – 7,7 dopiero 37,5 kg, ale możliwe też 0,97 kg
Makrela świeża 0-200 0-20 wcale, ale też możliwe po 375 gram
Makrela wędzona 10-17800 1-1780 7,5 kg, ale też zaledwie 4,2 grama !!!!
Makrela solona / w puszcze 0-2100 0-210 wcale, ale też zaledwie 35 gram
Owoce morza (krewetki, małże itp.) 2-7000 0,2 – 700 37,5 kg, ale też zaledwie 11 gram !!!!
Pstrąg 300 30 0,25 kg
Sardynki w puszcze 30-20000 3-2000 2,5 kg, ale też zaledwie 3,75 grama
Śledź w puszce 50-5000 5-500 1,5 kg, ale też zaledwie 15 gram
Tuńczyk w puszcze 10-4000 1-400 7,5 kg, ale też zaledwie 19 gram
Mięso, kiełbasa, szynka
Bekon 40 4 1,9 kg
Indyk 3 0,3 25 kg
Kurczak 120 12 0,625 kg
Kiełbasa 0-6500 0-650 wcale, ale też zaledwie 11,5 grama
Metka 15-50 1,5 – 5 5 kg, ale możliwe też 1,5 kg
Mielone świeże 8 0,8 9,4 kg
Salami 10-6500 1-650 7,5 kg, ale też zaledwie 11,5 grama
Szynka parmeńska 1100 110 68 gram !!!
Wątrobianka 4 0,4 18,75 kg
Wątróbka wieprzowa 225 22,5 0,330 kg
Wątróbka wołowa 65 6,5 1,15 kg
Wołowina 1-9 0,1 – 0,9 prawie wcale, albo możliwe po spożyciu dopiero 8,3 kg
Owoce, warzywa, zboża
Awokado 6 0,6 12,5 kg
Bakłażan 160 16 0,470 kg
Banan świeży 0 0 wcale
Drożdże i ekstrakt drożdżowy 200-16600 20 – 1660 0,375 kg, ale też zaledwie 4,5 grama !!!
Kapusta kiszona 2300 230 33 gramy !!!
Ogórek kiszony 30,7 3,1 0,409 kg
Pomidor 7,3 0,73 10,3 kg
Pszenica 35 3,5 2,1 kg
Ryż 28 2,8 2,7 kg
Soja 24 2,4 3,1 kg
Szpinak 300-600 30-60 250 gram, ale też zaledwie 125 gram*
Truskawka 2 0,2 37,5 kg
Alkohole

Białe wino np. Blanc de blanc, Riesling

100 10 0,75 litra
Czerwone wino np. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah 300 30 0,25 litra
Szampan Wytrawny 6700 670 11 gram, czyli niecała mała lampka !!!
Piwo górnej-dolnej fermentacji 140-200 14-20 0,5 litra, ale też 0,375 litra
Whisky 12 letnia (inne czyste wysokoprocentowe alkohole) 0,7 0,07 praktycznie wcale (po wypiciu ok. 107 litrów:-)))
Inne napoje
Sok pomarańczowy 101 10,1 0,75 litra
Maślanka 87,4 8,74 0,86 litra
Sos sojowy 0,8 0,08 praktycznie wcale
Czekolada 5,1 0,51 14,5 kg *
Keczup pomidorowy 220 22 0,34 kg