
Alergia czy nietolerancja histaminy?
Alergia – zmora XXI w. – przejawia się świądem, zaczerwieniamy skóry, łzawieniem oczu, katarem, trudnościami w oddychaniu. Jednak objawy te wcale nie muszą oznaczać alergii. Są one łudząco podobne do alergii i mogą być spowodowane nietolerancją histaminy. W przeciwieństwie do alergii, nietolerancję histaminy nie wywołuje alergen. Jest ona spowodowana zbyt dużą ilością tego związku we krwi lub jej zbyt wolnym rozkładem.
Co to takiego ta „histamina”?
Histamina to naturalny związek chemiczny występujący w organizmie człowieka. Pełni on ważną rolę, którą można określić jako rolę mediatora odczynu alergicznego. Ponadto reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki i pobudza wydzielanie niektórych gruczołów.
Histamina to pożyteczny „wytwór” naszego organizmu jednak pod warunkiem, że zostaje ona szybko rozłożona. Zbyt duże nagromadzenie histaminy we krwi powoduje. zmiany skórne, łzawienie, katar, biegunka, skurcz oskrzeli. Oprócz tych objawów typowych dla alergii, występuje również bezsenność, zgaga, pieczenie przełyku. W skrajnych przypadkach, nagromadzenie histaminy może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Histamina występuje również w pokarmach. Zazwyczaj w tych, które poddawane są procesowi kiszenia i długiemu procesowi fermentacji. Zaliczamy do nich m.in. ogórki kiszone (30,7 mg/1kg), kapusta kiszona (2300 mg/1kg), sery pleśniowe (0-2000 mg/1kg), salami (10-6500 mg/kg). Ponadto bardzo dużą zawartością histamin charakteryzuje się czerwone wino (300 mg/kg), szampan (6700 mg/1kg), ketchup (22 mg/1kg), sok pomarańczowy (101mg/1kg), szpinak (300-600 mg/1kg), szynka parmeńska (1100 mg/1kg), tuńczyk w puszce (10-4000 mg/1kg).
Za rozkład histaminy odpowiada enzym DAO. I to właśnie jego niedobór prowadzi do nadmiaru histaminy we krwi. W celu diagnozy nietolerancji histaminy konieczne jest przeprowadzenia badania na aktywność enzymu DAO. Dr. Mastej, który prowadzi badanie w tym zakresie, przedstawił statystyki, z których wynika, że 1-2% alergików cierpi na nietolerancję histamina 80% z nich to kobiety. U pacjentów u których nie udaje się zidentyfikować konkretnego alergenu istnieje duże ryzyko nietolerancji histaminy.
Jak leczyć?
W przypadku zdiagnozowania nietolerancji histaminy należy przede wszystkim ograniczyć spożycie pokarmów o dużej zawartości histaminy. Ponadto należy podać lek przeciw histaminowy, a w sytuacjach bardzo nasilonych objawów doustnie enzym DAO. W praktyce należy zażyć enzym 15 min. przed posiłkiem. Podanie DAO w odpowiednim czasie doprowadzi do rozkładu histaminy już w jelicie i zapobiegnie przedostaniu się jej do krwi.
– Hanna Czerska-Gąsiewska – spec. med. rodzinnej, internista, anestezjolog